WAS GETEKEND,...
SPITFIRE
Van schets tot strip (deel 2)

Spitfires op canvas,...

'Height of the Battle' van Robert Taylor
Spitfires van het No.74 Squadron tijdens de Slag om Engeland

Zo zijn we weer langzaamaan terug bij het illustratiewerk in boeken. Soms worden bovengemiddelde tekenaars aangetrokken om boeken van mooi werk te voorzien. Dit zijn de ware kunstenaars onder de vliegtuigschilders. Ze voegen net dat iets meer toe dan de gemiddelde tekenaar. Een ware kunstenaar met potlood en penseel is Robert Taylor. Er is een fraai boek in de handel, 'Their Finest Hour - The Battle of Britain' (uit de serie The military collection) uitgegeven door Griffon International Ltd, ISBN 978 0 9549970-5-2, waarin uiteraard de Spitfires veelvuldig in getekende en geschilderde vorm de pagina's vullen, niet alleen door Robert Taylor, maar ook door zijn zoon, Richard..

'Victory over the Rhine' van Nicolas Trudgian waarop Spitfires Mk XIV
van No.41 Squadron achter Me262 jachtbommenwerpers aanjagen,...

Een andere welbekende 'Aviation Artist' is Nicolas Trudgian. Trudgian groeide op in Plymouth, Engeland. In deze havenstad was altijd een grote bedrijfigheid van schepen en treinen. Maar zijn liefde voor de vliegerij uit de Tweede Wereldoorlog beeldt hij het liefst uit op zijn doeken. Al kan hij het niet laten zijn andere liefdes in zijn doeken te verwerken, de schroefjagers vliegen met enige regelmaat over schepen en locomotieven, de laatste het liefst vol onder stoom.

De lichte toets van Geoff Nutkins komt tot uiting in dit doek;
'Beachhead Patrol', met Spitfires van No.64 Squadron tijdens D-Day

Ook Nederland kent een aantal van deze luchtvaartillustrators. De bekendste is waarschijnlijk schilder/schrijver Thijs Postma. Hieronder is een voorbeeld van zijn werk te zien; de No. 322 Squadron Spitfire LF Mk IXc, MH424, H-53, die over een vulkaan in Indonesië vliegt. Van Postma heb ik tevens een afbeelding gebruikt op deze pagina (over de, door het Aviodrome verkochte, MJ271, die sinds 2006 op Duxford was en tegenwoordig weer luchtwaardig is).

Thijs Postma schilderde de LF IXc, MH424, in dienst van 322 Squadron

Een, bij het grote publiek, iets minder bekende tekenaar in Nederland is Serge Stone. Zijn boek 'Squadron - De jachtvliegerij in de naoorlogse jaren' bevatten geweldige tekeningen en aquarellen. Komt de Spitfire er maar mondjesmaat in voor, het is de moeite waard om de ogen open te houden voor dit boek uit 1985 (Unieboek, Weesp, ISBN 90 228 3774 2).

Uit 'Squadron' van Serge Stone. Hierboven een Spitfire,
en hieronder een piloot en zijn zuurstofmasker

Er zijn nog veel meer zeer goede tekenaars in Nederland die af en toe een Spitfire van hun hand laten komen, maar de ruimte ontbreekt om die hier allemaal te tonen. Ik kan ze ook allemaal niet noemen met het gevaar één te kort te doen. Toch wil ik nog één aan u tonen ter afsluiting van dit blokje. In 1988 verscheen een overzichtboek van de Koninklijke Luchtmacht, 'Vlucht door de tijd'. En ja hoor, ook daar een mooie illustratie van twee Spitfires. Deze was vervaardigd door Nico Peeters en is hieronder afgebeeld.

De Spitfires H-52 (MK205) en H-51 (MK485) door Nico Peeters
(uit 'Vlucht door de tijd')

Een eigen, aparte manier van vliegtuigen vereeuwigen, is met de airbrush. Een techniek die bijna fotorealistische vormen kan aannemen. Eén van deze kunstenaars in Nederland is Herman Veltrop. Naast het fabriceren van Formule 1 doeken, en de nodige hedendaagse luchtmachttoestellen mag Herman graag zijn favoriete vliegtuig spuiten,… de Spitfire. Helaas is zijn website www.airbrushpower.nl niet langer beschikbaar.

Een voorbeeld van het werk van Herman Veltrop

Er is nog een geweldige airbrush schilderij verkrijgbaar voor het grote publiek. In 1984 kwam van de hard-rock band Iron Maiden de langspeler Powerslave uit waarvan als tweede single 'Aces High' werd getrokken. Als hoes voor de plaat werd de artiest die zo ongeveer alles voor de band ontwerpt en maakt, Derek Riggs, gevraagd. Deze kwam met de band's mascotte 'Eddie' gezeten in een Spitfire die de tekst van het lied tot leven brengt, de Slag om Engeland,...

'Eddie' in een Spitfire, de hoes van de single 'Aces High', van Iron Maiden

De maker van deze pagina's heeft zelf ook de nodige Spitfires getekend en geschilderd, maar zijn niet van die aard dat deze hier getoond zullen worden. Waar ik wel een enkele tekening van wil laten zien, zijn mijn cartoons die ik vervaardigde voor de nieuwsbrief van de Dutch Spitfire Flight in de jaren negentig. Voor diegene die niet helemaal bekend zijn met de Spitfire (ik kan het me niet voorstellen, wat doet u hier anders?) is er een kleine uitleg onder de cartoon gegeven.

Rolls-Royce produceerde niet alleen fluisterstille auto's
ook de Merlin en Griffon motoren kwamen daar vandaan.

Er werden enkele Spitfires uitgerust met drijvers
waarbij eerst kleinere modellen werden getest

De Spitfires die uitgerust waren met drijvers,
die konden deze natuurlijk niet intrekken!

Ook Spitfire piloten werden door mij geschilderd en als cartoonvulling misbruikt

Wilt u zelf eens proberen om een Spitfire op papier te zetten,
er is een tekenlesje hoe dit te doen op YouTube: KLIK HIER

Tot zover de aandacht voor de Spitfire, als geschetst, geschilderd en als stripheld. Er zal in de toekomst beslist blijvende aandacht aan de Spitfire geschonken worden door tekenaars en kuntsenaars, want deze legendarische jager blijft tot de verbeelding spreken. Daarom zijn deze pagina's ook een doorlopend project. Deze pagina's waren eerst slechts twee pagina's groot, en nu zijn ze alweer uitgegroeid tot drie pagina's.

Klik hieronder om terug te keren naar de Spitfire homepage!