TOUR DE SLAGVELDEN VAN
ZUID-BEVELAND & WALCHEREN
DE STRIJD OM DE SCHELDE IN 1944

Van Westkapelle naar Zoutelande

We vervolgen onze route en keren terug naar Zoutelande. Eerste stop is nog in Westkapelle bij de alles overheersende vuurtoren aan het begin van de Zuidstraat. Achter de vuurtoren is een monument opgericht in de vorm van een kruis waarom heen in een ¾ cirkel grafstenen zijn geplaatst. Hier liggen 158 burgers uit Westkapelle die omgekomen zijn tijdens en na het bombardement van 3 oktober 1944. Op 30 september 1950 werd dit monument, ontworpen door ir. Willem Roelse, onthuld. Aan de voet van het kruis staan de indringende woorden; ‘Wij zijn verlost,… maar ’t heeft uw dood gekost’.

Het monument voor de gevallenen door het bombardement van 3 oktober 1944

Heeft u het monument bij het KNRM station nog niet bezocht (zoals gesuggereerd op een eerdere pagina) dan kunt u er alsnog via een andere route naartoe. Verlaat de vuurtoren zuidwaarts via de Grindweg (N 288). Na een twee kilometer, direct na het oversteken van de Westkapelse Kreek, rechtsaf de Joossesweg in. Op de T-Splitsing rechtsaf naar het zuidelijke punt van de bres veroorzaakt door het bombardement van 3 oktober. Hier, nabij het KNRM station bij het duin ‘Erica’, is het monument te vinden ter nagedachtenis aan de 172 omgekomen bemanningsleden van de Britse vloot, verwoord op de linker plaquette, onthuld op 31 oktober 1997. Op de rechter plaquette, die al in 1946 geplaatst zou zijn, wordt gememoreerd aan de landing door 4 Commando Brigade.

Keer terug naar de N 288, en zak af naar Zoutelande.
Parkeer bij de Hervormde Kerk aan het Willibrordusplein.

Marineküstenbatterie Zoutelande W 13 was in de ochtend van 2 november geheel in handen van de commando’s en werd de tocht van 48 Commando voortgezet naar Zoutelande. Bij het eerste licht vertrok A Troop, onder commando van Captain Daniel Flunder zuidwaarts.

Het was zaak zo snel mogelijk contact te maken met 155 Brigade bij Vlissingen, want de bevoorrading bij Westkapelle was door de weersomstandigheden nagenoeg onmogelijk. W 287 was het eerste steunpunt dat die morgen in handen viel na een intensief bombardement van vijf minuten. De Duitsers trokken terug op Zoutelande, opgejaagd door de commando’s. Om 11.00 uur kwamen de commando’s bij het duingebied dat Zoutelande overkeek. Er waren enkele bunkers zichtbaar, maar er was geen tijd om te stoppen, Capt. Flunder maande zijn mannen door te zetten.

Captain Daniel Flunder

Een mijnenveld werd overgestoken en voor de Duitsers wisten wat er gebeurde zwermden commando’s uit over het complex. Er werd hier en daar vuur uitgewisseld, maar de Duitsers gaven zich snel gewonnen. De commandos’ waren bekaf van het sjouwen door het rulle zand, maar Capt. Flunder bleef zijn mannen opzwepen nu niet te stoppen.

Rond deze tijd, 11.00 uur, ontstond enige verwarring dat tot contradictie zou leiden. Brigadier Leicester had zijn 47 Royal Marine Commando gereed voor actie en samen met Lt.-Col. Philips probeerde hij contact te leggen met het hoofdkwartier van 48 Commando, om het oprukken van A troop over te nemen. Maar Capt. Flunder was druk doende het noordelijke duin te zuiveren en Zoutelande in te nemen. Hij reageerde niet op radio oproepen (of had hij zich voorgenomen om onbereikbaar te zijn, zodat hij niet teruggeroepen kon worden?). Toen Capt. Flunder het hoge duin ingenomen had, dat Zoutelande overkeek, kwam hij terug op de radio. Lt.-Col. Moulton, commandant 48 Commando, gaf de order aan Flunder halt te houden en te wachten tot 47 Commando arriveerde om ‘het werk af te maken’. Lt.-Col. Philips leidde zijn manschappen van 47 Commando via het zuiden Zoutelande binnen. Hier werden ze verwelkomt om 13.00 uur in een zee van rood-wit-blauwe- en oranje vlaggen. Zoutelande was bevrijd zonder hulp van een voorafgaand bombardement.

De Hervormde kerk van Zoutelande
Toen en NU

Onderwijl dat 47 Commando Zoutelande binnentrok, ontdekte Capt. Dan Flunder een groep burgers die schuilden in een Duitse bunker. Tijdens het oprukken van de commando’s had HMS Erebus granaten afgeschoten, wat het gevaar met zich meebracht dat het niet alleen burgers zou treffen, maar ook de commando’s. Dus na enkele schoten was dit gestopt. Capt. Flunder sprak via een tolk met de burgemeester dat de bevolking met een gerust hart ergens anders kon schuilen, ze waren veilig voor de kanonnen van de Royal Navy. De groep Zoutelanders ging daarop de Hervormde kerk binnen die kort daarop getroffen werd door een granaat van de HMS Erebus die met veel geraas door het dak dreunde.

Nadat de kerk getroffen werd door de granaat van de HMS Erebus, duurde het nog tot 1947 voor de restauratie ter hand werd genomen. De elementen hadden gedurende die jaren vrij spel gehad en pas op 28 januari 1950 werd de kerk weer in gebruik genomen. Bij de kerk vindt u een monument dat herinnert aan de omgekomen burgers van Zoutelande tijdens de bezettingsjaren.

Het bevrijdingsmonument bij de Hervormde kerk van Zoutelande
Toen en NU

Ik raad u aan een wandeltocht te maken over de dijk van Zoutelande. Verlaat het parkeerterrein bij de kerk, richting Hotel ‘De Dissel’. Loop aan de linkerzijde van het hotel het smalle straatje in. Na enkele tientallen meters ziet u een personeelsbunker van het type H 502. Hier was de commandopost van de Duitse commandant van Zoutelande gevestigd.

De personeelsbunker R 502 achter hotel 'De Dissel'

Keer terug en beklim via de trap de dijk en wandel zuidwaarts (langs het monument voor de marathon loper). Dit is de sector Stp. Lohengrin (naar een opera van Wagner) dat tot aan de duinovergang bij Groot-Valkenisse liep. Daal het pad ‘het Pauwtje’ af, daar waar de dijk overgaat in de duinen. Hier vindt u aan de rechterzijde een Type R 502 bunker. Deze, behorende tot het Bunker Museum, is te bezoeken op woensdag- en zondagmiddag. Loop een klein stukje terug en ga links het duinpad in.

De personeelsbunker R 502 in de duinen deel uitmakende van het 'Bunker Museum'

Volg de routeborden naar ‘bunker 2’. Dit is een type R 143, een observatiebunker. Vanaf deze bunker, gelegen op één van de hoogste duinen van Nederland, heeft u een mooi uitzicht over de Westerschelde. Boven op de R 143 vindt u nog steeds de originele koepel voor een periscoop.

De R 143 observatiebunker

Gedurende de middag werd 48 Commando geheel afgelost door 47 Commando. Terwijl 48 Commando haar verdiende rust nam (ze hadden tientallen bunkers en honderden krijgsgevangen gemaakt, opgetrokken door zwaar terrein en bijna honderd man verloren), trok 47 Commando verder naar het zuiden. Doel voor 47 Commando was W 11 bij Dishoek dat ook bekend stond onder Stp. Fidelio. Deze batterij, 8./202 onder commando van Oberleutnant Helmut Lange, bezat vier 15cm kanonnen in zware M 170 kazematten, welke onder algehele commando stond van Marine-Artillerie-Abteilung 202. Het eerste object, W 288, gaf zich nagenoeg over zonder slag of stoot. Het hoofdkwartier van Lt.-Col. Phillips werd opgezet bij de anti-tank versperring van Klein Valkenisse.

Een Duits soldaat houdt de wacht op de vuurgeleidingsbunker van Dishoek

Vanuit Klein Valkenisse werd Q Troop via de zeezijde naar W 11 gestuurd, terwijl Y Troop aan hun linkerflank optrok. W 238 lag op hun pad en deze gaf zware tegenstand af. Mortiervuur schakelde meer dan twintig man uit van Q Troop, waaronder Major Vincent. Captain McCormick van X Troop, raakte ook gewond toen hij assistentie kwam verlenen. Typhoon jachtbommenwerpers vielen de bunkers aan van W 238. Onder leiding van Sergeant Esher (alle officieren waren uitgeschakeld) werd de vervolgens de aanval ingezet, maar bleek W 238 reeds verlaten.

Links een Royal Marine Commando in zijn standaard uitrusting. Over zijn gecamoufleerde jas draagt hij een opblaasbaar zwemvest. Zijn wapen is een .303 No 4 Mk1 Enfield geweer. Naast deze bewapening waren er commando's die bewapend waren met een Stengun en het Bren machinegeweer.

Het was al laat in de middag dat de aanval op W 11 moest plaatsvinden. Luchtsteun zou er niet meer komen, en er kon alleen steun komen vanaf de overzijde van de Schelde in de vorm van artillerie. 47 Commando nam haar posities in en om 16.55 uur kwam de barrage aan artillerie naar beneden. Eerste doel was het zoeklicht boven op het duin welke Y Troop als object had om in te nemen. Om 16.00 uur stormde B Troop door het zand aan de binnenzijde van de duinen om daar de bunkers uit te schakelen, maar werd direct begroet door vuur uit de huizen in Dishoek. Verschillende commando’s werden uitgeschakeld, waaronder Capt. Moyes. Ook Y Troop leed zware verliezen tijdens de aanval op het zoeklicht. Probleem voor 47 Commando was het gebrek aan zware wapens, deze waren verloren gegaan tijdens de landing. Zonder mortieren en slechts met lichte wapens voor nabij gevechten drongen de commando’s verder het complex binnen. Na vijf uur zware gevechten was W 11 in handen van 47 Commando. Het had een zware wissel getroffen op de eenheid. Vijf Troop commandanten waren gewond, plus een groot aantal andere officieren. Naast deze slachtoffers waren er rond de zestig commando’s gedood of gewond.

Vanwege de grote verliezen en het gevaar voor een tegenaanval door de Duitsers, besloot Lt.-Col. Phillips zijn leiderloze troepen zich terug te trekken rond het zoeklicht, en zich in te laten graven. Brigadier Leicester hoorde dat de batterij W 11 weer verlaten was door 47 Commando, en gaf de order W 11 weer in te nemen voor de Duitsers er lucht van kregen. Lt.-Col. Phillips weigerde pertinent, zijn eenheid was veel te veel uitgedund om zo’n groot gebied veilig te kunnen stellen.

De Duitsers, die W 11 weer innamen, zagen de hopeloze situatie voor 47 Commando en stelden voor dat ze zich over gaven. Ook dit werd pertinent geweigerd. Ondanks de druk van de Duitsers kwamen de commando’s de nacht door. In de ochtend kwam er versterking van 48 Commando. Captain Flunder werd koeltjes ontvangen vanwege zijn gedrag tijdens de inname van Zoutelande. De manschappen van Capt. Flunder gaven dekking aan 47 Commando. A Troop liep vast in het vuur vanaf het duin. Terwijl de Duitsers druk doende waren om A Troop te bestoken, kroop X Troop via de kustlijn ongezien in een omcirkeling. Plotseling zagen de Duitsers dat ze aan twee kanten werden aangevallen en binnen de kortste keren kwam een witte vlag tevoorschijn. Nu was W 11 wederom in de handen van de commando’s en deze keer zouden ze blijven.

Een kazemat met 15cm kanon van W 11 na strijd

Terwijl commando’s de laatste Duitsers gevangen namen, gingen andere commando’s verder naar het zuiden, om W 4 aan te vallen. Dit was de laatste batterij voor Vlissingen bereikt zou worden. 47 Commando koos positie voor de aanval. Er werden enkele schoten gewisseld toen opeens een witte vlag wapperde. Lt.-Col. Phillips stuurde Capt. Spencer en een tolk naar voren. Hier spraken zij kort met Korvettenkapitän Hans Köll, commandant Marineflakabteilung 810, die onmogelijke eisen stelde aan de overgave. Lt.-Col. Phillips stuurde de twee terug met de mededeling dat Kapitän Köll zich direct moest over geven, er was geen alternatief. Na de boodschap overgebracht te hebben en Capt. Spencer met zijn tolk terug keerde, werd er vuur geopend op hen. Het leek er op dat 47 Commando toch aan de bak moest. Terwijl de commando’s zich opmaakten voor het gevecht, verschenen toch opeens grote groepen Duitsers, met de handen in de lucht, uit de bunkers. De commando’s ontfermden zich over 200 Duitsers en Lt.-Col. Phillips ontmoette Korvettenkapitän Köll die zijn pistool overhandigde. Phillips was geschokt te horen dat Köll eventueel gereed was om doodgeschoten te worden door Phillips, mocht deze denken dat Köll zich laf zou hebben opgesteld. Maar Phillips was allang blij dat het met een sisser was afgelopen. Want zijn gehavende strijdmacht kon het wel eens zeer lastig hebben gehad met de 200 man van Korvettenkapitän Hans Köll. De strijd had tot dusver 103 man gekost aan doden en gewonden van de 414 ingezette troepen van 47 Commando.

Bij Vlissingen, aan de zuidzijde van het gat in de Nollendijk,
kijken commando's uit naar de overkant

In de middag van 3 november werd contact gemaakt met 4 Commando, en was de link gemaakt tussen Westkapelle en Vlissingen. Het uitzwermen over Walcheren kon beginnen, om het eiland te ontdoen van de Duitsers.

Van de grote kazematten behorende bij batterij 'Dishoek' is niets meer te vinden. Er zijn nog wel zeven ondersteunende bunkers in de duinen welke sinds mei 2018 toegankelijk zijn voor het publiek. Ondermeer langs het fietspad richting de camping Dishoek is nog een personeelsbunker te vinden. Tevens kunt u een munitiebunker bezoeken en een hospitaalbunker M159 in de duinen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Bunkerverhalen (opent in apart venster).

Hiermee komt een einde aan dit deel van deze tour.

Op de volgende pagina gaat de reis verder naar
Middelburg, Veere en via Serooskerke naar Domburg
Klik hieronder op de periscoopkoepel
van de H 143 bunker in de duinen van Zoutelande,...