MEDIUM TANK M4 SHERMAN
'KWETSBAAR MAAR DAPPER'

Een hoofdrol voor een M4A2E8(76) was in 2014 weggelegd in de speelfilm ‘Fury’ van regisseur David Ayer. Deze bewuste M4A2E8(76) is een Sherman tank (normaal genaamd RON/HARRY, ‘T224875’), welke eigendom is van het Bovington Tank Museum, in het Verenigd Koninkrijk. Het verhaal van de film heeft betrekking op een Amerikaanse tankbemanning van de 66th Armored Regiment, 2nd Armored Division die met hun Sherman in de laatste maanden van de oorlog door Duitsland trekken. Zoals al eerder aangegeven, opereerde het Amerikaanse leger in Europa niet met de M4A2, maar omdat de tank uiterlijk op de M4A3 lijkt, kon de M4A2E8 daarvoor doorgaan.

'Fury' is een M4A2E8, maar beeldt een M4A3E8 uit,...

Voor de Sherman liefhebber, is het een film om bij te watertanden. Helaas is het verhaal nogal simplistisch, en is de locatie waar zich alles afspeelt verre van duidelijk (later is op een kaart Emmerthal te zien, waarop een spoorbaan vanuit het roergebied naar Hanover de Weser oversteekt). De film opent met een enorme ravage op een zwart geblakerd slagveld. Een Duitse officier, op een smetteloos wit paard, krijgt de schrik van zijn leven, als hij besprongen wordt door ‘Wardaddy’ Collier, de tank commandant van de Sherman ‘Fury’. Terug in het basiskamp blijken slechts vier Shermans de laatste slag te hebben overleefd, en één waarbij de assistent chauffeur van ‘Fury’ is omgekomen.

‘Wardaddy’ Collier (Brad Pitt) heeft geen behoefte aan Norman Ellison (Kogan Lerman)

Maar ‘Fury’ krijgt een nieuwe assistent in de vorm van Norman Ellison (rol van Kogan Lerman), een kantoorklerk zonder enige oorlogservaring, laat staan hoe hij een machinegeweer moet bedienen. Dit karakter doet erg denken aan die van ‘Upham’ in ‘Saving Private Ryan’. Waren de karakters in die film nog enigszins menselijk te noemen, die in ‘Fury’ zijn regelrechte beesten (op misschien de schutter en de chauffeur na). De bemanning van ‘Fury’ heeft al te veel meegemaakt om nog enig begrip op te kunnen brengen voor hun vijand, en dan met name de SS, die op geen enkele mededogen kan rekenen. Met name de tankcommandant, Don ‘Wardaddy’ Collier (een rol van Brad Pitt), kan alleen maar haat opbrengen voor een Nazi, en wil ze dan ook alleen maar vermoorden. Op het eerste gezicht een rol die Pitt ook speelde in Inglourious Basterds. Maar in die film kon hij lekker ‘schmieren’, in ‘Fury’ mocht hij zijn monsterlijke kant ook tonen,… In ‘Fury’ krijgt de kijker geen sympathie voor de spelers, alles is even rauw en hard. Er is een stukje ‘love interest’, maar ook hier weinig warmte. Zelfs Norman, die later geaccepteerd wordt door de anderen, en zelfs ‘Machine’ als bijnaam krijgt, blijft een meelijwekkend figuur. Kan men hem eerst een slappe zak vinden, later is hij net zo doortrapt als de rest.

Van links naar rechts: een M4A1(76)W, een M4A4(75) en 'Fury' de M4A2E8(76)

Een spectaculair gevecht speelt zich af in een grote akker. Hier hebben ‘Fury’ en drie overgebleven Shermans opdracht om een vastgepinde groep infanterie te ontzetten. Onder weg er naartoe, was er al een Sherman uitgeschakeld door een Panzerfaust. Norman, de nieuwe assistent chauffeur, kreeg direct de schuld niet geschoten te hebben op de Duitser met de Panzerfaust. Eenmaal in de akker, komen de Shermans onder vuur door anti-tank geschut. De Shermans openen het vuur op de bosrand waar de Duitsers verscholen zitten. Met een enorm vuurwerk vanuit en vanaf de Shermans wordt de Duitse oppositie uitgeschakeld. Waarna Norman een lesje krijgt in hoe je een Duitse soldaat dient te ‘behandelen’. Als ‘goed makertje’ krijgt Norman later de toestemming en gelegenheid van ‘Wardaddy’ Collier de ‘liefde te bedrijven’ met een Duits meisje,…

Opnames in volle gang. Vernuftig is gebruik gemaakt
van de kanonsloop als cameraplatform

Voor de ware tankliefhebber, komt vervolgens de meest spectaculaire actie uit de film. Terwijl de vier Shermans onderweg zijn om een kruispunt veilig te stellen waar een troepentransport gebruik van gaat maken, lopen deze tegen een Tiger tank op. En dan komt duidelijk naar voren, dat er geen gebruik gemaakt wordt van computer animatie. Het ploegen door en over de grond van de zware tracks is machtig in beeld gebracht. Het schieten van de kanonnen is zo gebracht dat je nooit ziet dat er geen terugslag van de kanonslopen is te zien. Want er worden natuurlijk geen echte granaten afgevuurd, wat ook inhoud dat de terugslag van het kanon niet plaats vindt. Losse flodders kunnen die gasdruk nooit opwekken. Voor het eerst in bijna zeventig jaar werd weer een echte Tiger tank gebruikt in een speelfilm. De laatste maal zou in de film ‘Theirs is the Glory’ geweest zijn. In films als ‘Saving Private Ryan’ waren dit omgebouwde andere types tanks, zoals de Russische T-34. De Tiger in ‘Fury’ was ook eigendom van het Bovington Tank Museum. De enorme vuurkracht van het 8,8cm kanon wordt spectaculair In beeld gebracht, maar ook de incassering welke een Tiger kon ontvangen, komt fraai in beeld, als granaten van het pantser afketsen.

De Tiger tank die huis houdt onder de Shermans,...

De laatste actie voor ‘Fury’ vindt plaats midden op het kruispunt welke de oorspronkelijke opdracht was veilig te stellen. Met een kapotte track, opgeblazen door een landmijn, wacht de bemanning van ‘Fury’ op wat er gaat komen. Hier zal de film dan ook uiteindelijke ontsporen. In een surrealistisch gevecht, onder gedompeld in vuur en rook, proberen de Duitsers ‘Fury’ en haar bemanning te grazen te nemen,… Tot deze scènes is alles nog redelijk realistisch te noemen (ook al ziet men sommige onderdelen hoofdschuddende aan), maar het einde is zelfs voor Hollywood begrippen ongelofelijk over de top. Hier moet men dus op bedacht zijn.

Regisseur David Ayer geeft aanwijzingen
(achter zijn hoofd, Brad Pitt in zijn rol als woestkijkende commandant)

‘Fury’ heeft niets van doen met een op ware feiten gebaseerd verhaal (misschien enkele onderdelen daargelaten). Deze speelfilm is een ‘oude school’ film, zoals die in de jaren zestig werden geschoten, alleen zijn de technieken van deze tijd. De aankleding is ronduit geweldig, de decors overtuigend, en de acteurs zetten een puike prestatie neer,… maar voor mij, en de vele Sherman tank liefhebbers, is de hoofdrol weggelegd voor de M4A2E8(76),…

Brad Pitt aan David Ayer: 'Luister,... ik hoor net dat de 'ster' van deze film, deze tank is,...
... Ik hoef weinig mijn best te doen om te acteren dat ik daar 'pissed off' om ben!'

Ondanks verschillende kritieken die ‘Fury’ mocht ontvangen, van geweldig tot heel slecht (er lijkt geen tussenweg te zijn, je vindt hem goed, of slecht), bleek de film aan de kassa een succes. De 68 miljoen dollar kostende film bracht aan de kassa 212 miljoen dollar op (maart 2015). Persoonlijk ben ik het niet eens met sommige kritieken, dat het een 'propaganda film zou zijn voor het Amerikaanse leger'. Als ik deze film gezien heb, dan zou ik zeker niet kiezen voor een plaatsje in een tank. 'Fury' is er één uit het rijtje anti-oorlog films, want duidelijk komt naar voren dat een mens op het slagveld naamloos is, en vecht voor de gedachten van leiders, en waar van enige beschaving weinig overblijft. Overlevenden van verhalen als in 'Fury' dragen de afschuw de rest van hun leven met zich mee. Horror waarover met niemand gesproken kan worden die er niet bij is geweest.

Cpl. Trini "Gordo" Garcia (Michael Peña), Pfc. Grady "Coon-Ass" Travis (Jon Bernthal)
T/5 Boyd "Bible" Swan (Shia LaBeouf) en Pvt. Norman "Machine" Ellison (Logan Lerman)

(Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment©)
'Fury' kan men onder andere
HIER BESTELLEN
.


Voor het vervolg over de M4 Sherman tank, kunt u nu op
DE M4A2E8(76) 'FURY' HIERONDER KLIKKEN