'THE LONGEST DAY'
(De Langste Dag)

Sean Connery als Flanagan,... 'he's back!'

Naast het drama werd de humor niet vergeten. Sean Connery zet een onverzettelijke Schot neer; 'Flanagan is back!' Maar André Bourvil maakt het meest van zijn scène als de burgemeester van Colleville, en lokale verzetsheld, die op de radio hoort dat de invasie aanstaande is. In één shot luistert hij naar de radio, krijgt zijn soep, zoekt verstrooid zijn brandweerhelm, zet de radio 'pratend' in het dressoir en laat zijn moeder achter die verbaasd aan het deurtje van het dressoir luistert en die van de soep proeft of daar de oorzaak ligt van het vreemde gedrag van haar zoon.

Sergeant 'Kaffeeklatsch' (Gerd Froebe) ziet over een ogenblik de invasievloot.
Hieronder; hetzelfde huis bestaat nog steeds in Honorine des Pertes

Ook de scène waarin 'sergeant Kaffeeklatsch' (Gerd Froebe) op zijn paard de invasievloot voor de kust ziet liggen is onvergetelijk. Als het eerste schot valt en het knol het hazenpad kiest, zwaait een (bijna) bevrijde Fransman als een idioot zijn vlag uit het raam,... een mooi doelwit om op te schieten.

UTAH BEACH

Een beetje vergeten gebied in 'The Longest Day', is UTAH Beach, waar de 4th Division landt. Er is een introductie met Henry Fonda, als Brigadier General Theodore Roosevelt Jr., die in de eerste golf zal landen als Assistant Commander. Roosevelt leed in die tijd aan een vorm van reuma, en was in de ogen van zijn meerdere niet geschikt om eigenlijk deze taak op zich te nemen. Maar Roosevelt wilde deze ‘show’ voor geen goud missen.

Henry Fonda (Roosevelt) geeft het aan,... nog twee minuten

Door een fout landden de eerste troepen op een gedeelte van het strand dat toevallig iets minder onder Duits vuur ligt. Ondanks dat ze verkeert zaten, besloot Roosevelt ‘de oorlog vanaf dit punt te starten’. En dat is het laatste wat we van UTAH Beach te zien krijgen,...

Brigadier General Theodore Roosevelt Jr. ontdekt dat ze verkeerd zitten

WAAR IS JUNO BEACH?

Was de aandacht voor UTAH Beah niet al te groot, de aandacht voor de Canadese inzet op JUNO Beach krijgt helemaal geen aandacht! Terwijl de Canadezen het grootste stuk aan bruggenhoofd wist te vormen aan het einde van de eerste dag van de landingen. Er is wel een verwijzing naar JUNO Beach, al wordt in 'The Longest Day' gesuggereerd dat het gebeuren zich op SWORD Beach afspeelde,... Beachmaster Commander Colin Maud (Kenneth More) regelde het verkeer vanaf het strand. In de film heeft hij naast zich een bulldog, Winston, in werkelijkheid was dit een herdershond. Kenneth More mocht van Colin Maud zijn 'shillelagh' (kronkelige stok) lenen, om onder andere op de motorkap van een onwillige Bren Carrier te slaan. Klein detail,... Kenneth More draagt vier strepen (Captain) inplaats van drie strepen, voor Commander. De laatste fout is vergeven, maar er had best een verwijzing kunnen zijn dat dit op JUNO Beach zich afspeelde.

Beachmaster Colin Maud (Kenneth More)
met zijn 'shillelagh' en 'Winston'

DE LAARZEN 'VERKEERD'?

Een terugkerende ‘anekdote’, is van de Duitse officier die tijdens de nachtelijke landing van de parachutisten wakker wordt, en zijn laarzen tracht aan te trekken. We zien hem wroeten om die laarzen aan zijn voeten te wringen, tot hij zelf ziet dat ze aan de verkeerde voeten zitten, links zit rechts, en andersom. Als hij naar buiten stapt, met zijn laarzen nog steeds verkeerd om, zien we een Britse paratrooper zijn mes pakken, gereed voor de ‘kill’. Aan het einde van de film zien we pas de afloop.

RAF piloot David Campbell wijst de para 'Dutch'Schultz op de 'verkeerde laarzen'

Richard Burton, als gewonde neergehaalde RAF piloot, Fl.Off. David Campbell, stelt de verdwaalde Amerikaanse para, 'Dutch'Schultz (een rol van Richard Beymer), van de 82ste Airborne Division op zijn gemak. Hij wijst de para op de officier met de laarzen verkeerd om. Dit doet de vraag opreizen, hoe komt die Duitse officier, van de Britse in de Amerikaanse sector verzeilt? Dat is toch minstens een afstand van ongeveer 100 km. Ondanks dat er een Duitse motorfiets in deze scène voorkomt, is het een ongeloofwaardig stukje scenario.

'IT'S A WRAP !'

Nadat de locatiescene's 'in the can' waren, vertrok één filmploeg naar de 'Studio de Boulogne' in Parijs. Hier waren 53 sets gebouwd voor de overgebleven scènes. Een ander ploeg vertrok naar Île de Ré, een eilandje onder Bretagne, nabij La Rochelle, voor afrondende shots van OMAHA Beach. Hier lag een perfect strand met verschillende bunkers die ooit de toegang bewaakten van de haven van La Rochelle. Het filmen van 'The Longest Day' duurde tien maanden en kosten waren opgelopen tot bijna 10.000.000 dollar. Er waren drie regiseurs betrokken bij de opnames, voor de Amerikaanse scènes was Andrew Marton aangetrokken, Ken Annakin deed de Britse scènes en Bernard Wick nam de Duitse scènes voor zijn rekening. Ook producer Zanuck kroop regelmatig in de regisseur stoel.

'...Ik zie alleen maar beroemde acteurs!'

De film had een sterrencast van 50 acteurs en duizenden figuranten (en die 'aten' voor 875.000 dollar uit het budget!). Er waren geen Duitse figuranten, de Duitse 'soldaten-rollen' werden door Franse, Amerikaanse of Britse soldaten gespeeld, waarvan er ongeveer 23.000 beschikbaar waren gesteld. Zover bekend speelde er maar één Nederlander in 'De Langste Dag' mee, Arnold Gelderman. Hij is te zien als Duits soldaat op de spoorbrug die tracht de sabotage te voorkomen en de trein te stoppen. Hij wordt besprongen door verzetsheldin Janine Boltard (Irene Demick), waarna beiden in het water belandden. (zie de fotopagina's).

Operation Titanic

Er waren ook een groot aantal ‘acteurs’ die niet op de aftiteling stonden, dat waren de zogenaamde paradummies, beter bekend onder hun bijnaam; ‘Rupert’. Tijdens D-Day werden er zo’n 500 afgeworpen boven Normandië op vier locaties in gezelschap van zes SAS commando’s. De commando’s hadden luidsprekers bij zich waarover opnames van kogels, bommen en granaten werden afgespeeld.

Links een film 'Rupert', rechts zoals ze er werkelijk uitzagen

De originele poppen waren ongeveer 65 centimeter lang en gemaakt van jute, gevuld met stro en zand. Bij de landing moesten de poppen in brand vliegen zodat de Duitsers niet direct de restanten zouden vinden dat ze misleid waren. Voor de ‘The Longest Day’ werden fraaie rubberen exemplaren vervaardigd, waarvan een enkele met bewegende armen om een mechanisme in werking te stellen dat kleine explosieven deed ontploffen om geweervuur na te bootsen. De afleiding, onder de naam Operation Titanic, was een succes, al werden de zes SAS mannen uiteindelijk door de Duitsers opgepakt.

Special effects,.... explosieve actie op 'OMAHA Beach'

De special effects verbrandden 25.000 oude banden, hadden vijftien ton aan explosieven nodig en 600.000 losse flodders. Om nog maar niet te spreken over de honderdduizenden liters aan brandstof! Maar dat was het waard, de 'special effects' leverden in 1962 een Oscar op voor Robert MacDonald en Jacques Maumont.

Naast een Oscar voor de special effects, ging er ook een Oscar naar Jean Bourgoin en Walter Wottitzde voor de 'Cinematography' (cameravoering). De film was ook genomineerd voor de 'Editing' door Samuel E. Beetley, maar won deze niet, net als de nominatie voor 'Best Picture', maar die ging naar 'Lawrence of Arabia'. Wereldwijd leverde 'The Longest Day' ruim 50.000.000 miljoen dollar op aan de kassa, en behoedde studio Fox voor een financiele ondergang na de grote verliezen op de film 'Cleopatra'.

V.l.n.r.; Cornelius Ryan, Janine Gille, Irina Demick en Darryl F. Zanuck.
Irina Demick speelde de rol van verzetsvrouw Janine Gille-Boitard.
(tijdens de première van 'The Longest Day' in Parijs, 26 september 1962)

De onenigheid tussen producer Zanuck en schrijver Cornelius Ryan werd opgelost door Elmo Williams (associate producer) door als tussenpersoon op te treden. Williams haalde de scriptdelen bij Ryan, en bezorgde deze bij Zanuck, waarna Zanuck deze weer met zijn aantekeningen terug liet brengen. Andere schrijvers, zoals de eerder aangehaalde James Jones en Romain Gary schreven toegevoegde scènes en aanpassingen, maar Ryan kreeg het voor elkaar dat alleen zijn naam de 'screenplay credit' kreeg, en de andere schrijvers een vermelding op de aftiteling als 'additional scenes' (toegevoegde scènes) ontvingen.

CLOSING CREDITS

Eddie Albert .... Col. Thompson
Paul Anka .... US Army Ranger
Arletty .... Madame Barrault
Patrick Barr .... Group Capt. J.N. Stagg
Jean-Louis Barrault .... Father Roulland
Richard Beymer .... Private ‘Dutch’ Schultz
Hans Christian Blech .... Major Werner Pluskat
Bourvil .... Mayor of Colleville
Lyndon Brook .... Lt. Walsh
Richard Burton .... Fl.Off. David Campbell
Red Buttons .... Private John Steele
Sean Connery .... Private Flanagan
John Crawford .... Colonel Caffey
Mark Damon .... Private Harris
Ray Danton .... Captain Frank
Irina Demick .... Janine Boitard
Fred Dur .... US Army Ranger Major
Fabian .... US Army Ranger
Mel Ferrer .... Gen. Robert Haines
Frank Finlay .... Private Coke
Henry Fonda.... Brigadier Gen. Theodore Roosevelt Jr.
Steve Forrest .... Captain Harding
Gert Fröbe .... Sergeant 'Kaffeeklatsch'
Leo Genn .... Brigadier Gen. Parker
Henry Grace .... General Dwight D. Eisenhower
John Gregson .... British Padre
Paul Hartmann .... Field Marshal Gerd von Rundstedt
Ruth Hausmeister .... Frau Rommel

'Pretty Boy' Paul Anka als een US Ranger aan de voet van Pointe du Hoc

Jack Hedley .... Briefing officer
Peter Helm .... Young GI
Michael Hinz .... Manfred Rommel
Werner Hinz .... Field Marshal Erwin Rommel
Donald Houston .... RAF Pilot
Jeffrey Hunter .... Sgt. John Fuller
Karl John .... Luftwaffe General Wolfgang Hager
Curt Jürgens .... General Gunther Blumentritt
Alexander Knox .... Major General Walter Bedell Smith
Simon Lack .... Air Chief Marshal Sir Trafford Leigh-Mallory
Peter Lawford .... Lord Lovat
Fernand Ledoux .... Louis
Wolfgang Lukschy .... Colonel General Alfred Jodl
Christian Marquand .... Commander Philippe Kieffer
Dewey Martin .... Private Wilder
Roddy McDowall .... Private Morris
Michael Medwin .... Private Watney
John Meillon .... Rear Admiral Alan G. Kirk
Sal Mineo .... Private Martini
Robert Mitchum .... Brigadier Gen. Norman Cota
Kenneth More .... Captain Colin Maud
Richard Munch .... General Erich Marcks
Edmond O'Brien .... General Raymond O. Barton
Leslie Philips .... RAF Officer
Sian Phillips .... Wren

'All American boy',... Robert Wagner

Wolfgang Preiss .... Major General Max Pemsel
Ron Randell .... Joe Williams
Madeleine Renaud .... Mother Superior
Trevor Reid .... Field marshal Sir Bernard L. Montgomery
Heinz Reincke .... Major ‘Pips’ Priller
Georges Riviere .... Sergeant Guy de Montlaur
John Robinson .... Admiral Sir Bertram Ramsey
Norman Rossington .... Private Clough
Robert Ryan .... Brigadier Gen. James Gavin
Tommy Sands .... US Army Ranger
Ernst Schroder .... General Hans von Salmuth
George Segal .... US Army Ranger
Jean Servais .... Rear Admiral Jaujard
Heinz Spitzner .... Lieutenant Colonel Hellmuth Meyer
Rod Steiger .... Destroyer commander
Nicholas Stuart .... Lieutenant General Omar N. Bradley
Richard Todd .... Major John Howard
Tom Tryon .... Lieutenant Wilson
Peter Van Eyck .... Lieutenant Colonel Ocker
Robert Wagner .... US Army Ranger
Richard Wattis .... British Soldier
Stuart Whitman .... Lieutenant Sheen
Georges Wilson .... Alexandre Renaud

and,...

John Wayne.... Lt.Col. Benjamin Vandervoort

Duitse Poster Spaanse Poster

Op de volgende pagina's een verzameling filmfoto's.
Klik hieronder op de foto met Robert Mitchum (links)
en producer Darryl F. Zanuck.

(Let op Mitchum die een sigaar in zijn mond heeft, maar ook één tussen zijn vingers.)